Primož Erjavec - unikatni oblikovalec

Srečanje z naravnimi materiali ( les, kovina,kamen)

Prvič sem se srečal z lesom ko sem bil še  otrok. Oče me je večkrat vzel k stricu Jožetu v mizarsko delavnico. Ker sem bil premajhen, da bi lahko rokoval z stroji, so mi dali namesto stroja brusni papir z katerim sem obdeloval leseni surovec. Iz sorovca je ponavadi nastal lep, gladek, topel kos lesa.

Ker sem pokazal interes in voljo do dela z lesom me je stric Jože, v kasnejših najstniških letih večkrat vzel z seboj na montažo in mi dal možnost , da se učimod njega.

Prišel je dan odločitve, kam v srednjo šolo?  

Odločil sem se za srednjo strojno šolo na šolskem centru  v Ljubljani.  V šoli sem se prvič srečal z kovino. Najboljši del prakse, ki smo jo imeli v šoli mi je bilo kovanje, preoblikovanje kovin. Kovaško delavnico sem  obiskoval tudi izzven urnika, kjer mi je mojster, g. Duh z veseljem predajal svoje znanje o preoblikovanju kovin. Še enkrat hvala g. Duhu.

Med šolskimi počitnicami pa sem zamenjal material. '  KAMEN'

Rad raziskujem in se učim.

Prijatelj Franci me je povabil v svojo ekipo.  Obdelava naravnega kamna. Nikoli si nisem znal predstavljati kako lahko iz ogromnega kosa kamna dobiš ven košček kamna, ki ga obdelaš, ta pa služi za oporni zid ali kaj drugega. Kako pristopiti k tako trdem materialu, kako ga obdelovati, z kakšnimi orodji se  to počne?

Želja, po znanju je bila tako velika, da sem 4 leta med šolskimi počitnicami pomagal in se učil osnovnih postopkov obdelave. Lahko bi rekel tudi 'ZAČUTIL KAMEN'

Zahvaljujem se prijatelju Francitu, da me je navdušil in povabil takrat v svojo ekipo. 

Obdelava naravnega kamna je precej daljši postopek, kot obdelava drugih dveh materialov ki sem jih spoznaval. Pri kamnu ni prehitevanja, ni bljižnic.

Da lahko iz naravnega kamna kaj narediš je prvo potrebno kamen spoznati ( začutiti) . Ko se spoznaš, ti kamen narekuje kaj bi rad nastal ( kaj bi bila njegova namembnost) je  to  kamniti umivalnik, kamnita banja, dekorativna vaza, lestenec,kamniti stol, kamniti vodnjak, skulptura...?

Dolgo in trdo delo je delo z kamnom, vendar se vse obrestuje, ko še iz tako nežive narave narediš življenje.

Vsak kos kamna, ki sem ga do zdaj izdelal, je dobil svoje ime, svojo namembnost in navsezadnje ŽIVLJENJE.

Blagovna znamka Meduzza®

Sem lastnik registrirane blagovne znamke Meduzza® .  Svoje izdelke,  tržim pod registrirano blagovno znamko MEDUZZA®.  Izdelke se da ogledati v Ateljeju (  domačem kraju ) ' ZAGRADEC' ali pa v trgovinah z katerimi sodelujemo. Tapro d.o.o.( Celovška cesta 280, 1000 Ljubljana. , Extra form d.o.o.

Želja in vizija podjetja Meduzza je združitev umetnostne obrti na področju lesa, kovine in kamna.

Skupaj smo močnejši!

Lep pozdrav,

Primož Erjavec


QR koda

Zgodovina ogledov

Ni izdelkov
Primerjaj 0